Piast Iwonicz

Home NASZA OFERTA Turnusy z diet膮 niskokaloryczn膮 1000-1200 kc

Dieta niskokaloryczna 1000-1200 kcl

Celem diety oczyszczaj膮cej jest rewitalizacja, czyli odnowa biologiczna organizmu. Aby ten cel osi膮gn膮膰, konieczne jest oczyszczenie organizmu. Wraz ze szkodliwym, przemys艂owo przetwarzanym po偶ywieniem, do naszego organizmu przenikaj膮 toksyny (trucizny), kt贸re odk艂adaj膮 si臋 w kom贸rkach

i tkankach. Powoduj膮 one zaburzenia w funkcjonowaniu w膮troby, serca, systemu immunologicznego oraz wywo艂uj膮 choroby takie jak: cukrzyca, alergie, mia偶d偶yca etc.

Toksyny s膮 r贸wnie偶 odpowiedzialne za poczucie chronicznego zm臋czenia,za nadwag臋, przedwczesne starzenie si臋 itp.

Z jelita, kt贸re cz臋sto jest nieszczelne, przenikaj膮 pewne cz膮steczki i blokuj膮 nasz system immunologiczny jako z艂ogi bia艂kowe. S膮 one powodem obni偶enia odporno艣ci. Je艣li uk艂ad immunologiczny jest zablokowany, to nie widzi on chor贸b. St膮d bior膮 si臋 zwyrodnienia, mia偶d偶yca czy nowotwory. Terapie oczyszczaj膮ce powoduj膮, 偶e jelito si臋 uszczelnia. W ci膮gu tygodnia nie b臋dzie ju偶 nap艂ywu toksyn. Tworzy si臋 odpowiednia flora jelitowa, bakterie, kwasy. Gdy organizm ma sprawny uk艂ad immunologiczny, b臋dzie zawsze zdrowy, nie b臋dzie si臋 p贸藕niej przezi臋bia艂, nie b臋dzie mia艂 degeneracji.

Jedn膮 z metod uwolnienia organizmu od toksyn jest post. Nie dostarczaj膮c organizmowi po偶ywienia albo w jego ubogiej formie, organizm ca艂膮 swoj膮 energi臋 zu偶ywa na usuwanie zb臋dnych substancji.

I tak m. in. wydala nadmiar wody, pozbywaj膮c si臋 obrz臋k贸w, usuwa z艂ogi t艂uszczu, a tak偶e nadmiar kwasu moczowego, likwiduje te偶 zwyrodnia艂e tkanki

i ogniska zapalne, b臋d膮ce przyczyn膮 b贸lu.

Wraz z usuwaniem toksyn tkanki zyskuj膮 zdolno艣膰 do regeneracji kom贸rek.

Odtruty organizm uruchamia wtedy w艂asne samolecz膮ce mechanizmy. Dzi臋ki temu lepiej funkcjonuje ca艂y nasz organizm. Jedn膮 z odmian postu jest dieta warzywno-owocowa opracowana przez dr Ew臋 D膮browsk膮, lekarza pomagaj膮cego w ten spos贸b ju偶 od wielu lat chorym ludziom.

Podstaw膮 dzia艂ania diety owocowo-warzywnej jest wewn臋trzne od偶ywianie, polegaj膮ce na stopniowym zu偶ywaniu chorych, zdegenerowanych kom贸rek oraz zapas贸w t艂uszczu. R贸wnocze艣nie nast臋puje regeneracja m艂odych, zdrowych kom贸rek, co wi膮偶e si臋 z przywr贸ceniem si艂 witalnych i odm艂odzeniem organizmu.

Dieta warzywno-owocowa trwa ok. 2-6 tygodni. Doktor Ewa D膮browska zach臋ca, by diet臋 powtarza膰 co jaki艣 czas, w zale偶no艣ci od potrzeb organizmu.

Skutkiem stosowania diety owocowo-warzywnej s膮:

  • obni偶enie cholesterolu i poziomu OB
  • zmniejszenie poziomu toksyn i wolnych rodnik贸w w organizmie
  • poprawienie ukrwienia organizmu
  • ust臋powanie objaw贸w wielu chor贸b
  • zmniejszenie wagi cia艂a lecz po kuracji waga powraca. W zwi膮zku z tym zalecane jest聽聽聽聽 przej艣cie na diet臋 strukturaln膮 pozbycia si臋 efektu jo-jo

Wskazania do stosowania diety warzywno-owocowej

  • w celach profilaktycznych
  • zaburzenia czynno艣ciowe ( zgaga, nerwica, zaparcia, zesp贸艂 jelita聽 nadwra偶liwego )
  • zaburzenia metabolizmu ( ci艣nienie, cukrzyca na lekach, wysoki cholesterol, mia偶d偶yca聽聽 serca i naczy艅, skaza moczowa, kamica nerkowa, zakrzepy )
  • choroby zwyrodnieniowe ( zwyrodnienie staw贸w, 艂uszczyca, ot艂uszczenie w膮troby, wrzody 偶o艂膮dka, paradontoza, za膰ma, nie偶yt jelit )
  • defekty odporno艣ci immunologicznej (astma, nawracaj膮ce infekcje, przewlek艂e zapalenie w膮troby, reumatoidalne zapalenie staw贸w )

Przeciwwskazania do stosowania diety warzywno-owocowej

  • cukrzyca na insulinie
  • niedoczynno艣膰 nadnerczy
  • ostra porfiria
  • nadczynno艣膰 tarczycy
  • depresja
  • okres ci膮偶y i karmienia
  • dzieci
  • gru藕lica
  • zaawansowane choroby nowotworowe
  • zaawansowana niewydolno艣膰 nerek, serca, w膮troby
  • stany po przeszczepach narz膮d贸w
  • stany bezpo艣rednio przed i pooperacyjne.

Zasada diety owocowo-warzywnej

Kuracja oczyszczaj膮ca polega na czasowym wstrzymaniu si臋 od spo偶ywania pokarm贸w bogatobia艂kowych, bogatot艂uszczowych oraz bogatow臋glowodanowych.

Podstaw膮 diety warzywno-owocowej, jest spo偶ywanie trzech posi艂k贸w dziennie, sk艂adaj膮cych si臋 z warzyw surowych i gotowanych, zup warzywnych, owoc贸w i sok贸w.

Dieta warzywno-owocowa dostarcza zaledwie 400 ? 600 kcal co pozwala na szybk膮 utrat臋 wagi ,ale ma te偶 skutki lecznicze przy wielu chorobach.

W trakcie diety oczyszczaj膮cej jemy warzywa ubogie w substancje od偶ywcze takie jak:

  • cebulowate ( por, czosnek, cebula )
  • korzeniowe ( burak, marchew, chrzan, seler, pietruszka, rzodkiewka, rzodkiew bia艂a )
  • kapustne ( bia艂a kapusta, w艂oska, kalafior )
  • dyniowate ( og贸rki, og贸rki kiszone, dynia, kabaczki )
  • psiankowate ( papryka, pomidory )
  • li艣ciaste ( sa艂ata, seler naciowy, zio艂a )
  • owoce ( cytryny, jab艂ka, grejpfruty )

Nie nale偶y natomiast spo偶ywa膰:

  • Ro艣lin str膮czkowych ? s膮 one, bowiem bogate w bia艂ko i t艂uszcz
  • Ziemniak贸w ? bogate w skrobi臋
  • Ziaren zb贸偶 i orzech贸w ? bogate w t艂uszcze i bia艂ko
  • S艂odkich owoc贸w ( banany, gruszki, 艣liwki itp. ) ? obfituj膮 w cukry proste
  • Olej贸w, mas艂a, majonezu, sos贸w itp. ? t艂uszcz
  • Nabia艂u ? bia艂ko
  • Kasz

W艂膮czenie do diety powy偶szych produkt贸w spowodowa艂oby zahamowanie od偶ywiania ?wewn臋trznego? i przej艣cie na standardowe od偶ywianie ?zewn臋trzne?. Nie nale偶y pi膰 kawy, mocnej herbaty, alkoholu ani pali膰 papieros贸w.

Diet臋 warzywno-owocow膮 powinno uzupe艂nia膰 si臋 w codzienn膮 dawk臋 bakterii kwasu mlekowego, kt贸re znajduj膮 si臋 m. in. w:

  • kiszonych og贸rkach
  • kiszonej kapu艣cie
  • sokach z kiszonych og贸rk贸w, burak贸w
  • zielonych ro艣linach ? koper, sa艂ata itp.

Warzywa i owoce mo偶na spo偶ywa膰 w postaci:

  • Soku z warzyw i owoc贸w ( oczywi艣cie bez dodatku miodu i cukru ),
  • Sur贸wek warzywnych, warzyw i owoc贸w surowych,
  • Warzyw gotowanych, duszonych, zup,
  • Warzyw kiszonych,
  • Wywar贸w z warzyw, zi贸艂.

Po uko艅czeniu kuracji ? nie wraca膰 do dawnych nawyk贸w 偶ywienia, lecz wprowadzi膰 na sta艂e ?偶ywienie pe艂nowarto艣ciowe? unikaj膮c pokarm贸w przetworzonych takich jak: cukier, bia艂a m膮ka, margaryny, konserwy itp.

Okresowo nale偶y powraca膰 do diety warzywno-owocowej ( np. jeden dzie艅w tygodniu ).


Tekst Anna Mroczkowska

 
sobota, 21 kwietnia 2018
Galeria